Hızlıçeviri Logo
Bloga geri dön
Pazarlama

Küresel SEO Hazinelerini Ortaya Çıkarma: Yerelleştirme Çalışmalarınızı Güçlendirin

April 05, 2023
Küresel SEO Hazinelerini Ortaya Çıkarma: Yerelleştirme Çalışmalarınızı Güçlendirin
Makaleyi beğendiniz mi? Paylaşım yapın.

Anahtar kelimeler SEO'nun temel taşlarıdır, içeriğinizin ve sitenizin temelini oluşturarak kullanıcıların sizi kolaylıkla bulmasını sağlar. Bununla birlikte, anahtar kelimenizin birebir çevirisini yapmak aynı arama çıktılarını vermeyecektir. Pek çok uluslararası işletme, kullanıcı aramalarının son derece değişken olduğu ve konuşulan dilden, bölgesel arama trendlerinden ve kültüre özgü ifadelerden etkilendiği gerçeğinden habersiz.

Şunu düşünün: Etrafındaki pazar alanlarını bulmak isteyen ve ABD'de yaşayan Amerikalı bir kişi Google Haritalar'da "farmer's market" ifadesini aratırken, Meksikalı bir kişi "feria" ifadesini aratabilir. Aynı dil konuşulsa bile bölgelere göre farklı arama tercihleri dahi söz konusu olabilir. Google Haritalar'da İzmirliler "gevrek satan yerler" ifadesini aratırken İstanbullular aynı aramayı "simit satan yerler" ifadesiyle aratır.

Yerelleştirilen içeriklerde SEO'nun titiz bir şekilde ele alınması, karmaşık bu sürecin yalnızca bir parçasını örneklendiriyor. İnternetteki dil kullanımının yalnızca %25'ini İngilizce oluşturuyor. Sağlam bir yerelleştirme stratejisi oluşturmamış şirketler, geniş bir potansiyel müşteri havuzunu ıskalama riskiyle karşı karşıya kalır.

Hedeflediğiniz bölgelerdeki potansiyel müşterilerle bağlantı kurmak için en önemli uluslararası SEO yöntemlerini keşfedin. 

Her Bölgeye Özel Anahtar Kelimeleri Keşfedin (Dil ve Coğrafi Küçük Farklılıklar)

Temel olarak yapmanız gereken hem dil hem de bölge farklılıklarını kapsayacak şekilde her hedef bölgeye özel anahtar kelime araştırması yapmaktır.

Neyse ki, global SEO metodolojisi geleneksel SEO ile paralellik gösteriyor. Sektörünüzün ve ürünlerinizin/hizmetlerinizin temelini oluşturan ifadeleri belirlemek için Ubersuggest gibi popüler anahtar kelime planlayıcıları kullanabilirsiniz. Kapsamlı uluslararası anahtar kelime araştırması şunları içermelidir:

●       yüksek arama hacimli anahtar kelimeler

●       düşük rekabetli anahtar kelime fırsatları

●       uzun kuyruklu anahtar kelimeler

●       rakip anahtar kelimeler

●       lokasyon bazlı anahtar kelimeler

●       dönemsel anahtar kelimeler 

Anahtar Kelime Fikirleri Üretmek için Dil Uzmanları ile İş Birliği Yapın

Anahtar kelime oluştururken yardıma ihtiyacınız olması doğal. Yeni bulduğunuz anahtar kelimelerden istifade etmek için bir yerelleştirme planı geliştirmeden önce özgün, bölgeye ait anahtar kelimelerin performansını anlamak için yerel bir dil uzmanına danışın.

Beyin fırtınası yaparken kullanılabilecek basit bir yaklaşım da kapsayıcı anahtar kelime "kümeleri" oluşturmaktır. Örneğin, online bir bebek mağazası işletiyorsanız, ana konu başlıklarınız giyim, oyuncak, çocuk odası, hamilelik ve benzeri konuları kapsayabilir. (Bu konuda desteğe mi ihtiyacınız var? Anahtar kelimenizi Wikipedia veya Amazon'da aratın ve ilgili tüm kategorilere ulaşın).

Bu "kümeleri" belirledikten sonra, yerel dil uzmanınızdan bunları bölgeye uygun anahtar kelimeler ve ifadelerle doldurmasını isteyin. Bu strateji, dil uzmanınızın gerçek arama terimlerine odaklanmasını sağlar ve nihayetinde işletmenizin aranma oranını artırır.

Yerelleştirme Sürecine Anahtar Kelimeleri Dahil Edin

Genellikle, hedef yerel bölgeniz için çeviri yapmadan veya yeni içerik hazırlamadan önce en önemli anahtar kelimeleri belirlemek gerekir. Bu yaklaşım, ana arama terimlerinin sorunsuz bir şekilde entegre edilmesini kolaylaştırır. Bir çevirmen veya metin yazarı için, anahtar kelimeleri dikkate alarak içerik üretmek, anahtar kelimeleri sonradan eklemeye çalışmaktan çok daha etkilidir.

Bununla beraber, anahtar kelimeleri önceden belirlemek içerik stratejinizi olumlu yönde etkileyebilir. Belli bir anahtar kelime hedef bölge için pek cazip değilse odağınızı başka anahtar kelimelere kaydırabilirsiniz. Bu yaklaşım, önceden belirlenmiş bir stratejiyi dayatmak yerine içerik stratejinizi bölgeye uyum sağlayacak şekilde şekillendirilmenizi sağlar.

Hedef Bölgenize Özel Kaliteli İçerikler Oluşturun

Yerelleştirilmiş içerik, orijinal içeriğinizle eşdeğer kalitede olmalı ve tüm kullanıcılar için ideal bir global müşteri deneyimi sağlamalıdır. Bölgeye uygun içerik planlaması için belirli bir zaman ayırın ve bu işi kusursuz bir şekilde yürütmek için uzman yeteneklerle çalışın. Bunu yapmamak çeviri hatalarına, potansiyel müşterilerin uzaklaşmasına ve markanızın itibarının zedelenmesine yol açabilir.

Dahası, içeriğiniz yalnızca bölgeye özgü olmamalı, aynı zamanda hedef kitlenizle de bağ kuracak nitelikte olmalıdır. Potansiyel müşteri grubuna hitap eden, anahtar kelimeleri ve tonu/üslubu dikkate alan içerikler ürettiğinizden emin olun.

Unutmayın: hedef bölgelerine ve kitlelerine yatırım yapmayan şirketler kendilerini belli eder.

Arama ve İnternette Gezinme Davranışlarını Dikkate Alın

SEO konusunda başarıya ulaşmak, kullanıcılarınızı anlamayı gerektirir. Kullanıcıların internet alışkanlıklarını araştırın. Örneğin, Hindistan'ın web trafiğinin %73'ü mobil cihazlardan geliyor, dolayısıyla SEO stratejiniz mobil deneyime odaklanmalı ve daha kısa anahtar kelimeler kullanmalıdır.

Aynı zamanda, bölgeler arasında farklı arama motoru tercihleri olabilir. Baidu Çin'de güçlü konumdayken, Yandex Rusya'da ciddi bir etkiye sahip. İçeriğinizi belirleyip düzenlerken arama motorlarının tercihlerine kulak verin.

Arama ve gezinme davranışları ciddi ölçüde farklılık gösterebilir, bu nedenle uluslararası SEO'nuzda yerel eğilimleri yakalamak çok önemlidir. 

Tutarlılığı Terim Listesi ve Stil Kılavuzu ile Sağlayın

Marka sesinin tutarlı olması kritik önem taşır. Yerelleştirilmiş içeriği bir terim listesi ile desteklemeleri ve içerikle ilgili dokümantasyonların oluşturulması için çevirmenleri ve dil uzmanlarını anahtar kelime ve terminoloji listesi oluşturmaya teşvik edin.

Dikkat edilmesi gereken hususları özetleyen bir stil kılavuzunun yanı sıra bölge için ideal ton ve marka sesinin ne olacağına dair örneklere de yer verin.

SEO'yu Tüm Medya Türlerine Dahil Edin

Resimler, videolar, grafikler ve meta veriler gibi tüm medya türlerini yerelleştirme planınıza dahil edin. Siteniz genelinde kullanıcı deneyimini optimize etmek, tüm mecralarınızda SEO odaklı olmayı gerektirir. Burada, medyadaki içeriklerinizi yerelleştirmeyi ve hedef bölgenizdeki atmosferle çelişen görüntüleri adapte etmeyi veya kaldırmayı unutmayın.

Yerel İş Ortaklarıyla Backlink Fırsatları Yaratın

Yüksek kaliteli backlinkler uluslararası SEO'yu güçlü hale getirebilir. Yeni bir bölgeye açılırken bölgedeki sitelerden, yayın organlarından ve müşterilerden backlink alma konusunda hangi olanaklar olduğunu tespit edin. Potansiyel iş ortaklarına ulaşın veya konuk yazarlık planı geliştirerek uzun vadede aranma oranlarını ve yerel otoritenizi artırın.

Teknik Bileşenleri Ele Alın

Uluslararası SEO'nuzu sağlam teknik seçimlerle destekleyin. Şirket içi ekiplerle iş birliği yaparak çok dilli URL yapılarının, hreflang etiketlerinin, site haritalarının ve meta verilerinin uyum içinde olmasını sağlayın. Çok bölgeli ve çok dilli siteler için Google'ın tercihlerini uygulayın.

Aldığınız tüm teknik kararlar kullanıcı deneyimini geliştirmeli ve potansiyel müşteriler için gezinmeyi kolaylaştırmalıdır. Tereddüt ettiğiniz durumlarda, site kurulumu için Google'ın kılavuzuna başvurabilirsiniz.

Yerelleştirme KPI'larını Takip Edin ve Sonuçları Analiz Ederek Harekete Geçin

Siteniz için yerelleştirme KPI'larını düzenli olarak takip edin. Bu temel metriklerin düzenli olarak analiz edilmesi, SEO revizyonu gerektiren sayfaların belirlenmesini ve site performansına dair ek bilgiler sunulmasını sağlayabilir.

Etkili bir uluslararası SEO stratejisi olmadan, yerelleştirme çabaları sekteye uğrayabilir. Yerelleştirme süreçlerinizi detaylı araştırılmış anahtar kelimelerle zenginleştirmek, aranma oranlarını ve kullanıcı etkileşimini büyütmek ve nihayetinde hedef bölgenizdeki gelirinizi artırmak için bu noktaları göz önünde bulundurun.

Kısacası, her yerelleştirme stratejisi uluslararası SEO'yu kapsayacak şekilde olmalıdır. Sizinki kapsıyor mu?

Makaleyi beğendiniz mi? Paylaşım yapın.
Subscription icon

Yerelleştirme Rehberiniz

Yerelleştirme ve Büyüme Tavsiyelerimizle Gelirinizi Artırın