Hızlıçeviri Logo
Bloga geri dön
Hizmetler

Yerelleştirmenin Firma Başarısına Katkısının 8 Nedeni

April 26, 2023
Çevirinin ve yerelleştirmenin profesyonelleşmesine yatırım yapmak şirketinizin uluslararası arenadaki başarısına büyük katkı sağlar.
Makaleyi beğendiniz mi? Paylaşım yapın.

Her gün daha fazla şirket gözünü uluslararası pazarlara dikiyor ve yöneticiler farklı ülkelerdeki müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılayabilecek yeni yollar arıyor. Globalleştirme, farklı satın alma alışkanlıklarına sahip ve farklı ilgi gruplarına mensup satın almacılara hitap etmek için geliştirilmiş bir yöntemler bütünü. Buna web siteniz, sosyal medya hesaplarınız, mobil uygulamalarınız ve sizi sınırların ötesine taşımaya yardımcı olabilecek diğer bütün içerikleriniz de dahil.

Çevirinin ve yerelleştirmenin profesyonelleşmesine yatırım yapmak şirketinizin uluslararası arenadaki başarısına büyük katkı sağlar. Uluslararası pazarlarda başarılı olan şirketler içerik globalleştirmesine önem verenlerden oluşuyor. Aşağıdaki maddeler, bu şirketlerin hangi sebeplerden başarılı olduklarını ortaya koyuyor.

1. Her 10 yöneticiden 9’u gelecek 3 yılda uluslararası müşteri potansiyellerinin artacağını düşünüyor.

Ekonomist dergisinin araştırma ekibinin tam 600 şirket üzerinde yaptığı bir araştırmaya göre şirket yöneticilerinin %90’ı gelecek 3 yılda uluslararası arenada hitap edecekleri müşteri sayısının artacağını düşünüyor. Tabii yeni uluslararası yatırımlar o bölgenin kültürünü çok iyi araştırmayı gerektirdiği gibi “iş dili yerelleştirmesi”ni de zorunlu kılıyor.

2. E-ticaret yoluyla alışveriş yapan müşterilerin %50’sinden fazlası sadece anadilinde hizmet veren sitelerden alışveriş yapıyor.

E-ticaret müşterilerinin kendi ülkelerinde alışverişi her zaman tercih ettiğini zaten biliyoruz. Ancak araştırmalar, e-ticaret müşterilerinin yüzde ellisinden fazlasının “sadece” kendi dilindeki sitelerden alışveriş yaptığını gösteriyor. Bu da o ülkede yatırım yapmak isteyen şirketlerin neden “ana dilde satış yapması” gerektiğini ortaya koyuyor.

3. Yerelleştirmeye yatırım yapan Fortune 500 şirketleri büyük oranda 1,5 kat daha fazla kar açıklıyor.

Yerelleştirme konusunda büyük şirketler ve KOBİler yerelleştirilmiş içeriğin sunduğu fırsatları görmede benzer tavırlar sergiliyor. Bir anket şirketinin dünyanın farklı yerlerindeki şirketler üzerinde yaptığı anket çalışmasında yerelleştirme hizmetini kullanan yakın büyüklükteki firmaların, kullanmayanlardan 1,5 kat daha fazla kar açıkladığını ortaya koyuyor. Bu oran özellikle Fortune 500 şirketlerinde daha çok göze çarpıyor. Bunun nedeniyse ürün ve hizmetlerin web üzerinden potansiyel müşterilere doğru dil ile ulaştırılabilmesi.

4. Yöneticilerin yüzde 90’ı iletişim engellerinin aşılabilmesi durumunda daha çok gelir, pazar payı ve satış oranı yakalanabileceğini düşünüyor.

Doğru iletişim, büyük şirketlerin yerelleştirmeye yatırım yapmak istemelerinin en büyük sebebi. Ekonomist’in araştırmasına katılan yöneticilere göre sınırlar arasındaki iletişim problemlerinin çözümü, finanslar değerlere oldukça olumlu yansıyor. Hatta çoğu yönetici, daha önce uluslararası pazarla iletişim konusuna gereken önemi vermediklerini itiraf ediyor.

5. Yerelleştirilmiş reklamlar %86 oranla daha fazla tıklanma sayısına ulaşıyor.

Şirketiniz uluslararası pazarlarda reklam veriyorsa, pazarlama stratejinizi o ülkenin diline uygun biçimde kurgulamanız gerekiyor. Uluslararası pazarlarda mobil odaklı projeler için iş geliştirme danışmanlığı sunan Appia’nın araştırmasına göre, İngilizce yerine o ülkeye göre yerelleştirilmiş reklam çalışmalarının %86 daha fazla tıklanma getirdiğini ortaya koyuyor.

6. Uluslararası müşterilerin sadece %25’i Amerikan şirketlerinden alışveriş yapıyor.

Amerika içerisinde yapılan bir araştırmaya göre, Amerika dışındaki müşterilerin Amerikan sitelerinden düzenli olarak alışveriş yapma oranı %25’lerde kalıyor. Bu da bu şirketlerin o müşterilere kendi ana dillerinde ulaşması gerekliliğini bir kez daha ortaya koyuyor. Apple’ın Türkiye web mağazası buna çok güzel bir örnek teşkil ediyor.

7. Yöneticilerin %47’si çalışanlarının yabancı dil bilgisine güvenmiyor.

Çalışanlarınız şirketinizin müşterilerle olan iletişiminin en önemli unsuru olarak göze çarpar. Dolayısıyla işinizin başarısını sadece çalışanlarınıza bırakamazsınız. Yöneticilerin %47’si bunun farkında ve profesyonel yerelleştirme hizmetinden faydalanmalarının bir nedeni de bu.

8. Sosyal medyada uluslararası hedefleme ile paylaşılan gönderiler herkese aynı şekilde paylaşılan gönderilerden 6 kat daha etkili.

Sosyal medya iletişiminizi bölgesel çapta konumlandırmanız markanızın başarısı için büyük önem taşıyor. NPR, kendi Facebook sayfalarından birinde yaptıkları test sayesinde bu sonuca ulaştıklarını belirtiyor.

Umarız bu adımlar sizin de işinizi geliştirmeye yardımcı olur.

Makaleyi beğendiniz mi? Paylaşım yapın.
Subscription icon

Yerelleştirme Rehberiniz

Yerelleştirme ve Büyüme Tavsiyelerimizle Gelirinizi Artırın