Hızlıçeviri Logo
Bloga geri dön
Teknoloji

Şirketinizin Globaldeki Yerini Garantilemenin Sırrı: Stil Kılavuzu

June 09, 2023
Misyon ve vizyon parçalarını içeren bir puzzle.
Makaleyi beğendiniz mi? Paylaşım yapın.

Büyük şirketlerin tüm bu dil engellerine rağmen dünya çapında nasıl başarılı olduklarını merak ediyorsanız keşfetmek için doğru yerdesiniz.

Starbucks, Airbnb ve Netflix gibi bu büyük şirketler dünya çapında başarıyla iletişim kurdukları güçlü bir marka kimliğine sahiptir. Böylesine güçlü bir kimlik oluşturmak ise tutarlılık gerektiriyor.

Bu tutarlılığı sağlamanın her şirketin bilmesi gereken küçük ama uygulanabilir bir sırrı var: bir marka stil kılavuzuna sahip olmak. Bu blog yazısında size bir stil kılavuzuna sahip olmanın ne kadar önemli olduğu gerçeğini anlatacağız. Bu kısa yolculukta bize katılmaya hazır mısınız?

Stil kılavuzunun tanımını inceleyelim

Şirketinizin marka sesini, yazı stilini, metin öğelerini, çeviri tonunu ve diğer unsurları düşünün. Hedef kitlenize ne tür bir marka imajı yansıtmak istiyorsunuz? Şirketiniz rahat ve eğlenceli bir şirket mi yoksa daha resmi ve profesyonel bir şirket mi? Bu unsurlar şirketinizin genel stilini oluşturur ve tutarlı bir stile sahip olmak sizi her zaman avantajlı kılar. Ne de olsa müşterileriniz sizi üzerlerinde bıraktığınız izlenimle hatırlayacak ve şirketinize buna göre yaklaşacaklardır.

Şu ana dek yerelleştirme ve çevirinin işinizi global olarak büyütmek için ne kadar önemli olduğunu fark etmiş olmalısınız. Tutarlı bir marka stiline sahip olmak bu kadar ön planda olduğuna göre çeviri hizmeti alırken neden marka stilinizi korumayasınız? İşte bu noktada yardımınıza marka stil kılavuzu yetişiyor.

Stil kılavuzu, ürün adlarından web sitenizdeki blog yazılarına kadar markanızın tüm içeriğinin aynı şekilde sunulmasını sağlar. Bir stil kılavuzuna sahip olmak markanızın mesajının tutarlı ve net bir şekilde iletilmesini garanti ederek müşterileriniz gözünde tanınırlığınızı ve güveninizi artırır. İçeriğinizin tüm kanallarda markanızın değerleriyle uyumlu olmasını sağlar. Markanız için aradığınız unsurun da bu olduğunu tahmin ediyoruz.

Kapsamlı bir stil kılavuzu oluşturmak için parçaları bir araya getirin

Stil kılavuzunuz markanızın nasıl temsil edildiğine ilişkin tüm ayrıntıları kapsamalıdır. Çeviri açısından hangi bileşenleri içermesi gerektiğini ele alalım:

Şirketiniz hakkında genel bilgi verin

İster bir çeviri firmasıyla çalışıyor olun ister bir art direktör işe alıyor olun bilmeleri gereken ilk şey şirketinizin ne iş yaptığıdır. Çeviri projesi hakkında genel bir fikir vermek için çeviri firmasına şirketiniz ve proje hakkında kısa bir açıklama yapın. Aşağıdaki bilgileri ekleyebilirsiniz:

-çeviri projesine dair genel bir değinme

-hangi ürün ve hizmetleri sağlıyorsunuz

-çevrilmesi gereken içeriğin amacı (blog yazısı, yasal belgeler, pazarlama kampanyası, web sitesi vb.)

Ses tonunuzu belirleyin

Her markanın kendine özgü bir tonu vardır. Sizinki otoriter, romantik, arkadaş canlısı, alaycı, bilgilendirici ve daha pek çok farklı tonda olabilir. Çeviri firmasının mesajınızı çevrilen içerikte tutarlı bir şekilde iletebilmesi için hangi tonu tercih ettiğiniz hakkında fikir sahibi olması gerekir.

Hedef kitlenizi tanımlayın

Hedef kitlenizin ihtiyaç ve tercihlerine uygun içerik sunmak onlarla bağlantı kurmanızda kilit rol oynar. Bu bağlantıyı sağlamak, çeviri firmasını hedef kitleniz hakkında bilgilendirmekle mümkündür. Böylece içeriğinizi hedef kitlenizin profilini göz önünde bulundurarak çevirebilir ve mesajınızı hedef kitlenizin demografik detaylarına, korkularına, endişelerine ve yaşam tarzı özelliklerine göre iletebilirler.

Dil tercihlerinizi belirtin

Şirketinizin kendine özgü yazım tarzı tercüme edilen içeriğe de yansıtılmalıdır. Yazım, kısaltmalar, akronimler, noktalama işaretleri, isimler, adresler, sayılar ve ölçülerle ilgili tercihlerinizi iletebilirsiniz.

Çevrilmemesi gereken öğeleri belirtin

Şirketinizin adı veya ürün adlarınız gibi çevrilmesine ve yerelleştirilmesine ihtiyaç duymadığınız bazı içerikler olabilir. Çeşitli faktörler nedeniyle bu öğelerin değişmeden kalmasını isteyebilirsiniz. Mesela, Coca-Cola Çin pazarına girdiğinde fonetik olarak Çinceye tercüme edildi ve tercüme edilen ifade "bite the wax tadpole (balmumu kurbağa yavrusunu ısır)" anlamına geliyordu. Bu durum markanın imajını tamamen zedeledi. Sonunda Coca-Cola ürünlerini pazarlamak için kulağa daha az Coca-Cola gibi gelen ancak daha iyi bir anlam taşıyan farklı bir terim seçti: "can mouth, can happy (ağzını tatlandır, mutlu ol)." Coca-Cola'nınki gibi durumlardan kaçınmak için bazı unsurlara dokunmamak gerekir.

Tüm bu bilgileri tek bir platformda toplamak harika olmaz mıydı? Güzel haber şu ki Hızlıçeviri kullanımı oldukça kolay bir stil kılavuzu arayüzü sunuyor. Bu arayüz sayesinde müşteri memnuniyetini artırabilirsiniz.

Bir stil kılavuzu markanızı nasıl güçlendirebilir ya da yıkabilir?

Önceki Coca-Cola örneğini hatırlıyor musunuz? Bir markanın kimliğinin tutarlılığını sağlayan stil kılavuzuna sahip olmamasının markayı nasıl çökertebileceğinin harika bir temsiliydi.

Basitçe söylemek gerekirse, bir stil kılavuzu hedef kitlesinde yankı uyandıran çeviri içeriğine sahip olmak isteyen her marka için olmazsa olmazdır. Bu, bir stil kılavuzunun ilk ve en önemli özelliğidir. Tutarlı ve benzersiz bir marka stil kılavuzu oluşturarak müşterilerinizin sizi hatırlama şeklini biçimlendirebilir, güven ve sadakat geliştirebilirsiniz.

Ayrıca iyi tanımlanmış bir stil kılavuzu markanızın rakiplerinizden farklılaşmasını da garanti altına alacaktır. Şüphesiz, benzersiz tarzınız kalabalığın içinde öne çıkmanıza ve güçlü bir marka kimliği oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Ve nihayetinde güçlü bir marka kimliği iyileştirilmiş bir müşteri deneyimi anlamına gelir.

Üstelik şirketinizin tüm içeriğinde tutarlılık ve netlik sağlamak için stil kılavuzunuzu düzenli olarak gözden geçirmeli ve güncellemelisiniz. Şirketinizin zaman içinde geliştiği ve evrim geçirdiği hızlı bir dünyada yaşıyoruz. Her şey aynı oranda değişiyor. Trendler gelip geçiyor; iletişim tarzları değişiyor; diller değişiyor; kültürler evrim geçiriyor... Peki sağlam bir marka kimliğini nasıl koruyabilirsiniz? Stil kılavuzunuzu yılda en az bir kez güncelleyerek. Logonuzu, görsellerinizi, yazı stilinizi veya marka kimliğinizin bir parçası olan herhangi bir bileşeni değiştirirseniz stil kılavuzunuzu da bunlarla birlikte değiştirdiğinizden emin olun. Aksi takdirde müşterileriniz sizinle şirketiniz arasındaki bağın koptuğunu hissedecektir.

Hangi tarafta olmak istiyorsunuz?

Şimdi yukarıdaki tüm bilgileri hazmedip yeniden gözden geçirme zamanı. Marka stil kılavuzu tutarlı ve benzersiz bir kimlik oluşturarak müşterileriyle güçlü bir bağ kurmak isteyen her şirket için gereklidir. Çeviri firmasına stil kılavuzunuzu sunarak ve beklentilerinizi ileterek çevrilen içeriğinizin şirketinizin değerlerini tüm kanallarda yansıttığından emin olabilirsiniz. Bu sayede dünyanın her yerinden müşterileriniz üzerinde kalıcı bir etki bırakacak ve rakiplerinizden bir adım önde olacaksınız. Hızlıçeviri, marka stil kılavuzu arayüzümüz sayesinde çevrilen tüm içeriğinizin şirketinizle uyumlu olmasını sağlamaya hazır.

Hangisini tercih ediyorsunuz: güçlendirmeyi mi, yıkmayı mı?

Makaleyi beğendiniz mi? Paylaşım yapın.
Subscription icon

Yerelleştirme Rehberiniz

Yerelleştirme ve Büyüme Tavsiyelerimizle Gelirinizi Artırın