Hızlıçeviri Logo
Bloga geri dön
Yerelleştirme

5 Başarılı Web Sitesi Yerelleştirme Örneği

April 28, 2023
Web site yerelleştiren bir çevirmen
Makaleyi beğendiniz mi? Paylaşım yapın.

Web sitesi yerelleştirme, bir web sitesini belirli bir hedef pazara uyarlama sürecidir. Bu sürecin ana öğeleri, içeriği farklı dillerde yerelleştirmek ve web tasarım ögelerini kültürel farklılıklara göre uyarlamaktır. Amacınız daha geniş bir kitleye ulaşmak ve özellikle henüz pek keşfedilmemiş, rekabetin nispeten düşük olduğu pazarlara girmek ise web sitesi yerelleştirme işinizi büyütme konusunda büyük önem teşkil eder.

Web site yerelleştirmesinin işinizi büyütmedeki önemini daha iyi kavramanızı sağlamak için 5 startup’ın web sitesi yerelleştirme stratejisini ve bunlardan edindikleri önemli faydalara bir bakalım.

1. Lyft

2012 yılında kurulmuş bir araç paylaşım hizmeti olan Lyft, ilk olarak ABD pazarında hizmet vermeye başladı ancak diğer ülkelerde de büyüme potansiyeli olduğunu çabucak fark etti. Lyft web sitesini ve mobil uygulamasını yerelleştirdikleri İspanyolca, Fransızca ve Portekizce dilleri sayesinde yeni pazarlardaki potansiyel müşterileri ile bağ kurmanın yolunu açtı.

Yerelleştirme sürecinin bir parçası olarak şirket, ödeme sistemini yerel para birimleriyle çalışacak şekilde de uyarladı. Bu çabalar elbette meyvesini verdi, Lyft işini büyüttü ve yeni pazarlardaki varlığını sağlamlaştırdı.

2. Airbnb

Airbnb, pek çok turist ve gezginin dünyanın her yerinden konaklama yerlerini listeleyebildiği ve rezervasyon yapabildiği popüler bir platformdur. Şirket, en başından beri yerelleştirmenin uluslararası başarıya giden yolda önemli bir rol oynayacağının farkındaydı. Bu bilinçle yola çıkan Airbnb, web sitesinin farklı dillere yerelleştirmesi konusunda hataya yer vermeden sıkı çalışmalar yürüttü.

Airbnb website dil seçenekleri

Görsel Kaynağı

Şirket, bir adım daha ileri giderek pazarlara özgü ihtiyaçları kavramaya çalıştı ve yerel kuruluşlarla ortaklıklar kurdu. Hedef kitleye ulaşmaya yönelik bu çabalar, Airbnb’yi küresel bir girişim haline getirdi.

3. Duolingo

2011 yılında kurulan Duolingo, pek çok dil öğrenme fırsatı sunan ünlü bir uygulamadır. Şirket kurulduktan bir süre sonra şunun farkına vardı, uluslararası pazarlarda başarı elde etmek istiyorlarsa uygulamalarını yerelleştirmeleri gerekiyordu. Uygulamanın yerelleştirilmesinin yanı sıra, şirket içeriklerini de farklı kültürlerdeki gündemlere göre uyarladı.

Duoling Blog Anasayfa

Görsel Kaynağı

Sonuç olarak da Duolingo, 300 milyonu aşkın kullanıcısıyla dünyadaki en popüler dil öğrenme uygulamalarından biri oldu.

4. Slack

2014 yılında kurulan Slack, özellikle iş yerindeki ekipler arası iletişime odaklanan bir mesajlaşma uygulamasıdır. Şirket başta yalnızca ABD pazarına hizmet vermeye odaklanmıştı. Fakat kısa süre içinde bu uygulamaya duyulan ihtiyacın dünya küresel olduğunu fark etti ve diğer ülkelerde de hizmet vermeye karar verdi. Slack, içerikleri başka dillere yerelleştirdi ve uygulamanın doğası gereğince para birimi ve saat dilimi konusunda uyarlamalar yaptı.

Ayrıca Slack, farklı ülkelerdeki kullanıcıların yerel bilgileri görebilmesi için web sitesini ülkelere özel olarak tasarladı (Örneğin yerel satış ekiplerinin iletişim ve adres bilgileri).

Yerelleştirmeye özel olarak ilgi gösteren Slack, tüm dünyada günlük 12 milyon aktif kullanıcısıyla farklı pazarlarda kullanıcı kitlesini önemli oranda büyütmüş oldu.

5. Square

Square, işletmelere kredi kartı ödemelerini alabilmeleri için araçlar sağlayan bir finansal hizmet şirketidir. Şirket, uluslararası müşteri memnuniyetini ve kullanıcı deneyimini iyileştirmeyi ve müşteri hizmet kalitesini artırmayı hedefleyerek 2016 yılında web sitesi yerelleştirme stratejisini yeniledi.

Yeni yerelleştirme stratejisi için benimsenen en önemli değişikliklerden biri, makine çevirilerini kaldırarak tüm online içeriğin yerelleştirilmesinde çevirmen ve yerelleştirme uzmanlarıyla çalışmaktı. Böylece potansiyel müşteriler Square’de doğru ve kültürlerine uygun bir içerikle karşılaşacaktı. Dille ilgili düzenlemeler dışında, Square ayrıca web sitesini farklı ülkelerdeki kullanıcıların alıştıkları tarzda içeriğe ulaşmasını sağlayacak şekilde tasarladı.

Square İngilizce web sitesi

Görsel Kaynağı 

Square Japonca Web Sitesi

Görsel Kaynağı

Örneğin, ödeme almayla ilgili içeriklere ulaşmak için web sitesine giren bir ziyaretçi Kanada’dan girdiğinde Kanada dolarıyla ilgili, Japonya’dan girdiğinde ise Japon yeni ile ilgili bilgiler alabiliyordu. Başarılı yürütülen bu yerelleştirme stratejisi sayesinde Square işini büyük ölçüde büyüterek 200’den fazla ülkede hizmet veren bir şirket haline geldi.

Bu stratejilerden neler çıkarabiliriz?

Örneklerden de açıkça görüldüğü gibi sağlam bir web sitesi yerelleştirme stratejisi, birden çok pazarda başarıya ulaşmada büyük bir katkı sağlıyor. Bu yazıda başarılı ve web sitelerini pek çok dilde yerelleştirmiş en ünlü 5 şirketten bahsettik. Ancak yerelleştirmenin ne denli önemli olduğunu gösteren bir hayli örnek var. Bu siteler; web sitelerini ve içeriklerini başka dillere yerelleştirerek, ihtiyaçlara ve hedef dil ve pazara göre hizmetlerini uyarlayarak işlerini önemli ölçüde büyütmeyi başardılar.

Hizmet verdiğiniz veya ürün sağladığınız pazarları genişletmek istiyorsanız küresel etkileşim ve satışı artırma için web sitesi yerelleştirme en doğru seçenek. Profesyonel web sitesi yerelleştirme hizmeti için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Makaleyi beğendiniz mi? Paylaşım yapın.
Serkan Haşlak

Serkan H.

Serkan, B2B pazarlama alanında gelir arttırmaya odaklanan deneyimli bir uzmandır. On yılı aşkın bir süredir, B2B büyüme stratejileri, gelir arttırma, pazarlama stratejileri ve yerelleştirme programlarına kadar çeşitli projelerde önemli roller almıştır.

Subscription icon

Yerelleştirme Rehberiniz

Yerelleştirme ve Büyüme Tavsiyelerimizle Gelirinizi Artırın